twitter


Κόρυμβος

Ο Κόρυμβος (Τοπική Κοινότητα Μαυροκκλησίου - Δημοτική Ενότητα ΟΡΦΕΑ), ανήκει στον δήμο ΣΟΥΦΛΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “ο Κόρυμβος”. Έδρα του δήμου είναι το Σουφλί και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκης.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Κόρυμβος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μαυροκκλησίου, του πρώην Δήμου ΟΡΦΕΑ του Νομού ΕΒΡΟΥ.
Ο Κόρυμβος έχει υψόμετρο 252 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 41,3512485915 και γεωγραφικό μήκος 26,1960263954.


Το τουρκικό όνομα του Κορύμβου ήταν Χατζιαλή και το βουλγαρικό Κρούσεβο (ίσως προέρχεται από τη βουλγαρική λέξη κρούσα που σημαίνει αχλάδι, Κρούσεβο = Αχλαδοχώρι - πιθανώς).

Οι κάτοικοι του Κορύμβου ήρθαν στο χωριό το 1922 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και προέρχονταν από την Ανατολική Θράκη.
το 1960 εγκαταστάθηκαν στο χωριό κάτοικοι από το Ποιμενικό, το χωριό Λάδη το Ασημένιο, τους Μεταξάδες και τη Δόξα και μαζί με τους ντόπιους χριστιανούς και μουσουλμάνους αποτελούν το σύνολο του πληθυσμού του χωριού.
Στον Κόρυμβο υπάρχει η παλιά εκκλησία, του 1800, αφιερωμένη στους Ταξιάρχες. Η εκκλησία είναι ρυθμού βασιλικής, με ξύλινες κολόνες επικαλυμμένες με ασβέστη, ξύλινο τέμπλο και χαραγμένη πλάκα με κείμενο πάνω στην Αγία Τράπεζα. Οι παλιοί κάτοικοι του χωριού περηφανεύονται πως την πρώτη τους καμπάνα μπορούσε να την ακούσει κανείς από τη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.
Το 1950 επιδιορθώθηκε η σκεπή της παλιάς εκκλησίας του Κορύμβου και έτσι διατηρήθηκε το οικοδόμημα σε χρήση μέχρι το 1983, οπότε, υπό το φόβο της κατάρρευσης, εγκαινιάστηκε η νέα εκκλησία των Ταξιαρχών.
Στην τοποθεσία «Τιλκί», στα βόρεια του Κορύμβου, υπάρχει μια πέτρινη βρύση που κατασκευάστηκε από κάποιο Μουσουλμάνο κάτοικο της περιοχής. Ο θρύλος λέει μάλιστα πως το νερό της βρύσης είναι θαυματουργό!